Organiseer je eigen high tea

Al een tijdje speel ik met het idee om een high tea bij mij thuis te organiseren. Hoe gezellig zou dat zijn? Gewoon met vriendinnen die tijd hebben om langs te komen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor zo’n high tea? Ik neem je mee in de voorbereidingen en geef je handige tips voor het organiseren van een perfecte high tea.

Voorbereidingen: Waar te beginnen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: voor hoeveel mensen wil je een high tea organiseren en op welke manier? Wil je een lopend buffet of ga je voor een gezellige zit aan tafel? Er zijn zoveel keuzes te maken, maar geen zorgen, hieronder geef ik je een aantal ideeën om je op weg te helpen.

Maak een eigen uitnodiging

Een persoonlijke uitnodiging maken is niet alleen leuk, maar laat ook zien dat je aandacht besteedt aan het organiseren van je high tea. Misschien denk je: "Ik kan helemaal niet ontwerpen… hoe moet ik dat doen?" Geen zorgen, met Canva kun je eenvoudig een ontwerp maken met behulp van de vele sjablonen die ze aanbieden. En het beste van alles: het is helemaal gratis. Dus probeer het eens uit!

Zoet en hartig: De perfecte balans

Bij een high tea horen zowel zoete als hartige hapjes. Denk maar aan je eigen ervaringen met high teas: van brownies en scones tot sandwiches en quiches. Wat zijn jouw favorieten? Zelf ben ik dol op cheesecake, scones, fruitgebakjes en sandwiches. Het is belangrijk om een goede mix te maken van zwaardere en lichtere hapjes. Mensen verwachten vaak dat ze lekker gevuld naar huis gaan, maar het moet niet te zwaar worden. Let daarom op de hoeveelheid chocolade, room en andere rijke ingrediënten die je gebruikt.

De volgorde van een high tea

De volgorde van een high tea is misschien iets waar je niet direct aan denkt, maar het kan een groot verschil maken. Na wat onderzoek heb ik ontdekt dat de traditionele volgorde als volgt is:

  1. Begin met de hartige hapjes.

  2. Serveer vervolgens de scones.

  3. Sluit af met de zoete lekkernijen.

Welke thee schenk je tijdens een high tea?

Een high tea is natuurlijk niet compleet zonder thee, maar met zoveel soorten thee, welke kies je dan? Het advies is om de thee op te bouwen in intensiteit. Begin met een lichte thee, zoals groene of witte thee, en serveer daarna een wat sterkere thee, bijvoorbeeld een English blend of rooibos. Als je het zeker wilt weten, kun je altijd advies vragen bij een theespecialist in de buurt.

Presentatie van de hapjes

De presentatie van de hapjes is minstens zo belangrijk als de hapjes zelf. Je kunt kiezen voor een klassieke etagère, maar ook taartplateaus en mooie schaaltjes doen het goed. Een etagère is altijd een goed idee en je kunt deze in verschillende stijlen vinden. Hier zijn een paar suggesties:

Tip: Kijk eens bij de kringloop voor unieke vondsten die je eventueel kunt opknappen of aanpassen naar jouw smaak.

Het beste moment voor een high tea

In Nederland organiseren we een high tea vaak tussen 14:00 en 17:00 uur. Maar wist je dat de high tea of afternoon tea is ontstaan dankzij Anna, de hertogin van Bedford, in 1840? In die tijd werden er maar twee maaltijden per dag gegeten: een ontbijt in de vroege ochtend en een diner rond acht uur ’s avonds. Omdat hertogin Anna tussendoor trek kreeg, liet ze haar personeel een lichte snack serveren, bestaande uit kleine sandwiches, zoete broodjes en taartjes. Zo werd de afternoon tea geboren! – Bron: Simon Levelt
Lees hier meer over de geschiedenis.

Een onmisbaar recept: Scones

Wat mij betreft is een high tea geen echte high tea zonder scones. Ze zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens makkelijk te maken. Hier is het basisrecept voor scones van Delicious. Zorg ervoor dat je ze net voor het serveren even opwarmt, want scones smaken het beste als ze warm zijn.

Aan de slag!

Met deze tips en informatie kun je direct aan de slag. Stuur de uitnodigingen de deur uit en zoek je favoriete recepten bij elkaar. Bereid zoveel mogelijk van tevoren voor om stress op de dag zelf te vermijden. Vergeet niet om de scones vlak voor het serveren in de oven te doen, zodat ze lekker warm zijn.

Deel jouw ervaring in de reacties! Ik ben heel benieuwd. Je vindt mijn eigen ervaring hier binnenkort terug.

Veel plezier!

Vorige
Vorige

Vegetarische (en lactosevrije) maaltijden voor een retreat in Wijhe

Volgende
Volgende

Lima bonen met bulgur