Lima bonen met bulgur

Soms wil je gewoon snel iets lekkers en voedzaams op tafel zetten, zonder uren in de keuken te staan. Op die momenten grijp ik graag naar mijn favoriete bonen uit blik: lima bonen. Deze zachte, romige bonen zijn niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend veelzijdig. Vandaag deel ik een simpel en smakelijk gerecht met jullie: Lima bonen met bulgur.

Wat zijn limabonen?

Lima bonen, ook wel boterbonen genoemd, zijn grote, platte bonen die bekend staan om hun zachte en romige textuur. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika en zijn ze vernoemd naar de Peruaanse stad Lima. Deze bonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, vezels en diverse vitaminen en mineralen zoals ijzer en magnesium. Omdat ze in blik verkrijgbaar zijn, zijn ze superhandig voor snelle maaltijden. Hun romige smaak maakt ze perfect voor stoofpotjes, salades, en gerechten zoals deze met bulgur.

Waarom bulgur?

Bulgur is een graanproduct dat wordt gemaakt van tarwe. Het is voorgekookt en vervolgens gedroogd, waardoor het snel te bereiden is. Bulgur heeft een licht nootachtige smaak en een stevige textuur, wat het een ideale basis maakt voor allerlei gerechten. Bovendien is het rijk aan vezels en een goede bron van complexe koolhydraten, wat zorgt voor langdurige energie. In dit recept combineren we de zachte, romige limabonen met de stevigheid van bulgur, voor een uitgebalanceerde en vullende maaltijd.

Recept: Lima Bonen met Bulgur

Dit gerecht is niet alleen snel en eenvoudig te maken, maar ook voedzaam en vol van smaak. Perfect voor een doordeweekse avond wanneer je iets gezonds op tafel wilt zetten zonder al te veel moeite.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 blik lima bonen

  • 1 cupje tomatenpuree

  • 1 teentje knoflook

  • 1 sjalot

  • 1 bakje gegrilde groenten (diepvries, bijv. van AH)

  • 150 gram bulgur

  • 1/2 bouillonblokje

  • Zout, peper en Provençaalse kruiden naar smaak

Bereiding:

  1. Snijd de knoflook en sjalot fijn.

  2. Verhit een pan met een beetje olie.

  3. Breng water aan de kook voor de bulgur en voeg de 150 gram bulgur toe aan het kokende water. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  4. Fruit de knoflook en sjalot aan in de hete pan totdat ze zacht en geurig zijn.

  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaken vrij te laten komen.

  6. Doe de gegrilde groenten en de lima bonen in de pan en bak alles nog ongeveer 5 minuten mee.

  7. Voeg 200 ml water toe aan de pan samen met het halve bouillonblokje. Breng het geheel op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden. Laat het gerecht nog even sudderen totdat de saus is ingedikt en de smaken goed zijn gemengd.

  8. Serveer de limabonen en groenten op een bedje van bulgur en geniet!

Waarom dit gerecht proberen?

Dit recept voor lima bonen met bulgur is ideaal voor drukke avonden wanneer je snel iets voedzaams op tafel wilt zetten. De romige textuur van de limabonen in combinatie met de stevige bulgur en smaakvolle gegrilde groenten zorgt voor een heerlijke maaltijd die zowel gezond als vullend is. Bovendien is het makkelijk aan te passen aan je eigen smaak door bijvoorbeeld extra kruiden toe te voegen of andere groenten te gebruiken.

Heb jij dit gerecht uitgeprobeerd?

Deel je ervaring in de reacties hieronder! Ik ben benieuwd hoe het bij jou in de smaak viel, en welke variaties jij misschien hebt bedacht. Eet smakelijk!

Vorige
Vorige

Organiseer je eigen high tea