Eten met Louise
Groentes de gezondste

Verstopte groentes in een saus

Ons lichaam wordt blij van goede ingrediënten. Groentes zijn een bron van vezels en vitaminen. Zo kun je deze het beste in elke maaltijd toevoegen om elke dag lekker veel waardevolle stoffen aan je lichaam te geven. Denk in de ochtend aan een omelet met groentes, tussen de middag een rijkgevulde salade of salade op je boterham en in de avond een pasta met een groentesaus.

Ik vind het dan ook leuk om te kijken hoe je groentes verwerkt in je gerechten of als bijgerecht. Afgelopen dinsdag maakte ik een mega lekkere bloemkoolsaus als pastasaus. Echt een goede vervanger voor bijvoorbeeld een “kaassaus”. Kaas is niet echt heel gezond ivm de vetten, maar wel heel lekker. Hoe kun je het hoofdingrediënt vervangen door groente. Probeer deze eens uit:

Bloemkool pastasaus!

  • 1 bloemkool (gekookt)
  • 2 el creme fraiche
  • 200 ml groente bouillon (eventueel extra als het nog te dik is)
  • 2 el parmezaanse kaas
  • Kruiden: snufje nootmuskaat en 1 tl Italiaanse kruiden (paprikapoeder is ook top!)
  • Extra smaak? Voeg twee gepofte knoflook tenen toe.

Doe alles in een schaal of maatbeker en pureer het geheel tot een mooie gladde saus. Roer de pasta door de saus. Alleen deze saus zit dus groente verstopt, maar voeg ook nog paddenstoelen toe of andere groentes die je lekker vindt. Denk ook aan geroosterde aubergine of spinazie (nog zo’n goede groente).

Ook een topper van een groentesaus is deze Italiaanse tomatensaus met wortel, bleekselderij en courgette.

Groente pastasaus

Bak de onderstaande groentes in de pan met Italiaanse kruiden en stop ze vervolgens met 1 a 2 blik tomatenblokje in de blender (of met de staafmixer). Blend dit vervolgens tot een mooie saus.

  • 1 courgette
  • 2 wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 el Italiaanse kruiden (salie, tijm, rozemarijn)
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout & peper
  • 1 blik tomatenblokjes

Ook dit gerecht kun je nog uitbreiden met heerlijke groentes.

Probeer het zelf eens uit hoe je van verschillende groentes een prachtige en lekkere saus kunt maken die boordevol goede voedingstoffen zit! Yum!!

Groene groentes zijn superfoods

Groene groentes staan in het toplijstje van beste en gezondste groentes. Ze zitten vol met vitamines, vezels, kalium en antioxidanten. Ze bevatten stoffen waar je huid blij van wordt en hoe mooi is dat, want het is het grootste orgaan dat we hebben. Hieronder zetten we een aantal top-groentes op een rijtje:

  • Broccoli (rijk aan vitamine C, vitamine K, vezels en verschillende antioxidanten)
  • Wortelen (bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels)
  • Boerenkool (bevat veel ijzer, antioxidanten, vezels en zwavel)
  • Rode kool (bevat thiocynaat, alcium, vitaminen en mineralen)
  • Rode bietjes (vitamines en mineralen, maar ook specifieke phytonutriënten, zoals betanine en vulgaxanthine)
  • Kiemgroentes (vitamine A & C)
  • Bloemkool (vitamine C, vitamine K, vitamine B6 en foliumzuur maar ook alle mineralen)
  • Zoete aardappels (bevatten onder andere vitamine A, vitamine B, vitamine C en belangrijke mineralen als mangaan, koper en kalium).

Welke groentes zijn jouw favoriet?

Deel de post

Leuk om verder te lezen

Citroencake met roomkaastopping

Citroen blauwe bes cake met roomkaas topping

Zo, een hele mond vol. Deze heerlijke citroencake is smeuïg en fris dit in combinatie met de bessen vulling en de romige topping is een gouden combinatie. Citroen cake ingrediënten: Bessenvulling ingrediënten: Roomkaas topping: Benodigdheden: De stappen Ondertussen kun je verder met de vulling en

Read More
High tea

High tea zelf thuis organiseren

Zelf loop ik al een tijdje met het idee een high tea bij mij thuis organiseren. Hoe gezellig. Gewoon voor vriendinnen die kunnen dat moment. Maar wat heb je dan allemaal nodig voor zo’n high tea? Ik neem jullie mee in de voorbereidingen van het

Read More